Kunstig intelligens, frelsende eller fatalt?

Kunstig intelligens, frelsende eller fatalt?

I forelesning to handlet det om digitalisering og digital transformasjon. Her forklarte Arne Krokan om blant annet maskiner (roboter) og kunstig intelligens. Jeg skal i dette blogginnlegget ta en nærmere titt på de temaene jeg fant mest interessant fra forelesningen.

Slik gjør vi Norge til en digital industrinasjon - Næringsliv Norge
Bilde: Getty Images (Her ser vi hva digitalisering kan være med på å skape i fremtiden)

Maskiner (Roboter)

Dette er et utrolig fascinerende og spennende tema som jeg merker at jeg kunne lest mye mer om. Robotikken har tatt helt av, og det er gøy å se hva slags arbeid disse forskjellige robotene kan være med på å utføre. Her snakker vi om alt i fra arbeid på fabrikk, forskjellige varelager, robotkokk på restauranter og robot politihunder (i USA vel og merke). Etter forelesning satt jeg igjen med så mange tanker i hodet mitt, disse tankene handlet både om hvor bra akkurat denne teknologien kan være for oss mennesker da det vil gi oss mer tid til andre arbeidsoppgaver som er vel så viktige. Selvfølgelig hadde jeg også noen negative tanker om dette, da Robotikk kan være med på å ta noen av jobbene våre, dermed vil det være færre jobbmuligheter for oss senere i karrieren og den yngre garde.

Krokan viser oss flere eksempler på hva slags arbeid robotene kan gjøre, ikke nok med de jeg har nevnt tidligere viser han oss også at det finnes et kjøkken hvor roboten lager og serverer akkurat den maten du skulle ønske. Dette kjøkkenet kalles for Moley Kitchen og bruker slagordet «The future is served», dette kjøkkenet får du til den flotte prisen av 240,000 pund.

The Wonderful—and Sometimes Weird—Tech of 2019 - Mansion Global
Bilde: Moley Robotics

En butikkjede i Norge som virkelig opererer med roboter på varelager er sportskjeden XXL Sport&Villmark. De bruker en logistikkløsning der robotkasser frakter varer rundt i lagerhallene med ekspressfart.

Vi ser at terskelen for å bruke robotbasert teknologi synker. For tre til fem år siden trodde vi at markedet skulle flate ut i Norge, men i stedet ser vi en klar vekst. 

https://finansavisen.no/nyheter/teknologi/2019/10/06/7458836/element-logic-vokser-40-prosent-i-aret-pa-autostore-produkter

XXL har utvidet sitt sentrallager på Jessheim med 30 000 nye kasser, dette gjør så robotene kan håndtere til sammen 150 000 kasser. Dette gjør det mulig for XXL å flytte alle de forskjellige varene gjennom sentrallageret, enklere og raskere sende riktige varer til butikkhyller og til kunder som bestiller via nettsiden deres.

Roboter er en kombinasjon av mekanikk og kunstig intelligens, og en av grunnene til at robotene har tatt et såpass stort skritt fremover er…

Kunstig intelligens.

Krokan starter med å forklare det motsatte av kunstig intelligens, nemlig naturlig dumhet. Han forteller videre om Alan Turning, han var en av de første til å beskrive kunstig intelligens. Han er nok mest kjent for den som var arkitekten bak å knekke tyskerne sine koder under krigen. Turning er kjent for «Turing test», denne testen er en adferdstest og den går ut på at et menneske skal kommunisere med et annet menneske og en datamaskin, og om mennesket da ikke skulle klare å finne ut hvem som er datamaskin og hvem som er menneske, er testen bestått.

Nevermind Machines. Can Humans Pass the Turing Test? | by Henry Kim |  Becoming Human: Artificial Intelligence Magazine
Bilde: https://becominghuman.ai/nevermind-machines-can-humans-pass-the-turing-test-39be635f6bf0

Chatbots er også noe vi kan se mye til på forskjellige nettsider eller plattformer som vi besøker. Dette er også et eksempel på kunstig intelligens. Chatbots er med på å skape mer effektivitet ved at brukeren får et raskt og utfyllende svar på det en måtte lure på. Men man kan uansett i mange tilfeller merke om man snakker med en robot eller med et ekte menneske bak skjermen. Det viktigste er at brukeren blir fornøyd, og at en føler at man får svar.

Kunstig intellegens – frelsende eller fatalt?

Jeg skal ærlig innrømme at jeg syntes det kan være litt skummelt å tenke på hvordan samfunnet og verden kan utvikle seg med kunstig intelligens (Hvert fall etter å ha sett Iron man). Det skal sies at kunstig intelligens vil hjelpe oss i jobbsammenheng, skape nye arbeidsplasser og veiene dit. Men det som skremmer meg er hvor stor skadepotensial denne teknologien kan ha. I en artikkel fra 2018, som du kan lese her. Her kan vi lese om hvordan regjeringen og forskningsetiske komiteer jobber med å få oversikt over akkurat dette feltet.

I artikkelen kan man også lese om avdøde Stephan Hawking som advarte om at kunstig intelligens kan være det verste som har skjedd i vår sivilisasjons historie, med mindre samfunnet finner en måte å kontrollere utviklingen på.

https://forskning.no/data/kunstig-intelligens-frelsende-eller-fatalt/1251311
Kronikk: Vi blir alle utkonkurrert av kunstig intelligens
Bilde: Forskning.no

Kunstig intelligens er stadig under utvikling, dette både på godt og vondt. Det blir spennende å se hva framtiden bringer. Forhåpentligvis bringer den noe godt med tanke på nye jobber, og jobber vi den dag i dag vi ikke vet vi trenger.

– Mia

Kilder:


http://no.ehandel.com/okt-robot-ettersporsel-xxl-utvider-med-30-000-kasser

https://finansavisen.no/nyheter/teknologi/2019/10/06/7458836/element-logic-vokser-40-prosent-i-aret-pa-autostore-produkter

https://forskning.no/data/kunstig-intelligens-frelsende-eller-fatalt/1251311

One thought on “Kunstig intelligens, frelsende eller fatalt?

  1. Kjempe fint innlegg!
    Du har gjort en kjempe bra jobb, og det var veldig spennende og lett å lese teksten din, veldig positivt!
    Også må jeg si at det var veldig fint å lese at du hadde behagelige overganger mellom temaene, avsnittene, og når du gikk fra å skrive referatet fra timen, og valgt artikkel.
    Likeså er det veldig kult at du virkelig jobber med teksten din, og legger inn bilder og underoverskrifter, som gjør at du får en veldig levende og strukturert tekst.
    Fortsett sånn 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *