Virtuell virkelighet – hva er det?

Virtuell virkelighet – hva er det?

Femte blogginnlegg står for tur. Denne gangen gikk Arne Krokan gjennom forskjellige teknologier som blir brukt i dagens samfunn. Dette var teknologier som 3D-printing, AR og VR. Vi har fått i oppgavene å skrive om en av disse teknologiene og jeg har derfor valgt å fortelle litt om VR og hva dette kan brukes til i vårt samfunn. Jeg tror VR kan brukes til så mangt, ikke bare til spill og moro som jeg tror mange tenker på når de hører ordet VR (det samme tenkte jeg.) Hva er VR og hva brukes det egentlig til den dag i dag?

7 Types Of Virtual Reality That Are Changing The Future
Bilde: https://www.smartdatacollective.com/

Krokan introduserte oss for tre forskjellige typer av teknologiutvikling.

-Kontinuerlige forbedringer

Teknologien utvikler seg rakst, og det ser ikke ut som den kommer til å stoppe med det første. Vi kan se at dagens teknologi stadig forbedres og oppgraderes, og vi mennesker forventer heller ikke noe annet. Kontinuerlig forbedringer innbærer egentlig bare små forbedringer og endringer på noe som allerede er i markedet. Et eksempel som kan brukes er for eksempel iPhone. En iPhone 12 er en kontinuerlig forbedring av iPhone 11.

-Konvergens

Konvergens vil si ulike teknologier som «smelter» sammen. Her kan vi bruke mobiltelefonen som et eksempel igjen. Før kunne vi kun ringe og motta samtaler, men nå kan vi både ringe, motta samtaler, ta bilder, høre på musikk og koble opp mot internett.

-Disruptiv teknologi

En definisjon på dette kan være:

«Innovasjon som forstyrrer et eksisterende marked og skyver bort markedsledende bedrifter og produkter.»

https://miniforetak.no/blogg/disruptiv-innovasjon

Vi har sett gjennom årene hvordan det teknologiske har utviklet seg. Fra å se på lineær tv, til å kunne sette oss foran tv-en uansett tid på døgnet og strømme det vi vil se på – akkurat hvor og når vi vil. Så klart er det visse sendinger vi ikke kan se på forhånd, som for eksempel fotballkamper eller ski-spurter. Eksempler på Disruptiv innovasjon kan være Netflix, eller tv-Sumo.

De aller fleste husker vel også hvordan det gikk med Kodak og Nokia? Kodak klarte ikke å omstille seg fra det gamle til det digitale, og mistet derfor mange forbrukere når den digitale fotorevolusjonen skjedde.

Nokia har også fått kjenne på det, da smarttelefonene ankom markedet ble Nokia hengende etter – og fortsatt den dag i dag henger de etter når det kommer til utvikling og salg av nettopp denne type telefon. Men Nokia er selvom en telefon som selger godt.

Hva kan VR brukes til?

Virtuell virkelighet handler for det første om skape overbevisende illusjoner. Illusjonen av å være tilstede i et kunstig miljø. Dette miljøet er programmert eller basert på et videoopptak. Du er også nødt til å ha på deg et par VR-briller, dette er et par briller som dekker synsfeltet ditt. Du har en skjerm for hvert øye, noe som gir et tredimensjonalt syn og dybdesyn. Man trenger også en form for hodetelefoner da lyd er en viktig del av opplevelsen.

VR handler om mye mer en bare gaming

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *