Tise – en vellykket plattfortjeneste

Tise – en vellykket plattfortjeneste

Arne Krokan har i denne forelesningen gått gjennom plattformtjenester, digital økonomi og nettverkseffekter. Jeg skal i dette blogginnlegget gå mer i dybden på en norsk plattform jeg selv benytter meg veldig mye av, nemlig Tise.

alt
Bilde hentet fra her

Hva er Tise?

Tise er en gratis-app for både kjøp og salg av bruktvarer. Du finner spesielt varer som brukte klær og interiør. Selve appen ble lansert i 2016 og den vokser stadig. Tise fokuserer på bærekraft og at brukthandel skal være enkelt.

Hvordan fungerer Tise?

Det første du må gjøre er å installere appen som heter Tise på telefonen din. Denne er helt gratis. Deretter må du lage deg en konto, dette gjør man ved å logge inn via Facebook, hvor både informasjon som navn og profilbilde blir hentet. Når du legger ut annonsen av produktet ditt, har du mulighet til å legge til bilder, tekst og lokasjon. Selve appen kan egentlig minne litt om Instagram, du følger de som inspirerer deg og som du gjerne ønsker å handle av. Du kan også «like» annonsene eller finne annonser via hashtags.

Sirkulær forretningsmodell + Tise = ?? – Blogg om Varehandel: Bærekraftig  og Digital
Bilde hentet fra Tise.no

Hvem er aktørene til Tise?

Først og fremst så er det kjøpere og selgere som er hovedaktørene i Tise. Tise retter seg i utgangspunktet mot kvinner i alderen mellom 18 og 35 år. Men for at appen og plattformen skal gå rundt, må de jo også tjene penger. Hvordan Tise tjener penger skal jeg fortelle nå.

I det du selger og handler gjennom Tise tjener man noe som appen kaller for «Tise-Cash». Dette er en type form for «cash» som man kan bruke i butikken til Tise som heter «Cash-Store». Dette er en butikk hvor appen får betalt får for at forskjellige partnere legger ut tilbud og reklame.

Som sagt er Tise en gratis tjeneste, men det er også mulighet for medlemskap som man kan betale litt ekstra for i måneden. Det man da betaler for er ekstra tjenester som at annonser blir plassert på toppliste, flere funksjoner innenfor design etc.

Hva gjør Tise for å senke transaksjonskostnadene?

Transaksjonskostnader deles inn i flere typer som kan påvirke hvordan vi tar våre valg (Krokan, 2013).

Søkekostnadene – Søkekostnader handler om å finne de mest aktuelle alternativene.

Tise har en funksjon hvor annonsene grupperes inn i forskjellige kategorier, dette kan for eksempel være sko eller klær, men også enda dypere som turklær eller kjoler. Som nevnt over er det også mulighet til å finne brukte gjenstander via hashtags eller følge dine favoritt annonsører.

Informasjonskostnadene – handler om å skaffe seg aktuell informasjon om de ulike alternativene.

Designet til Tise har et ganske likt design som Instagram, og under de forskjellige annonsene finner man en beskrivelse hvor annonsør kan legge inn den informasjon som føles mest relevant. Man kan også se om annonsøren har fått gode tilbakemeldinger fra andre kjøpere.

Forhandlingskostnadene – dette oppstår når man skal forhandle om pris, tidspunkt etc.

På Tise kan man selv velge prisen på varen som blir lagt ut. Man kan også legge inn valg om budrunde. Man kan også krysse av om man kan sende våren, om den kan hentes eller om man kan møtes fysisk for leveranse. De har også kommet med et nytt samarbeid med plattformen «Helt hjem» som henter pakken din på natten, samme kveld som du bestiller levering. Man har også en meldingfunksjon som Instagram, her kan man skrive til hverandre og avtale nærmere.

Evalueringskostnadene – dette oppstår når man gjennomført et kjøp og hvor man vurderer om produktet var som forventet.

Som tidligere nevnt har Tise en funksjon hvor man kan se vurdering av andre profiler. Denne kommer veldig til nytte her, da man gjerne gir en god tilbakemelding om man var fornøyd med hele opplevelsen. Men om man ikke er fornøyd med opplevelsen, og om produktet du mottar ikke er i samsvar med det selger har beskrevet under annonsen, og kjøpet har foregått med Tise sin betalingsløsning Safe Payment, må dette dokumenteres. Begge parter kan inngå en avtale om returnering, men om man ikke har brukt Safe Payement er det ingenting Tise kan få gjort, og man må eventuelt ordne dette selv.

Tise er en app som er i stormen om dagen, og den har egentlig vært det siden den ble grunnlagt i 2016. De har lykkes med å opprette en bærekraftig og miljøbevisst app som har satt brukthandel i lys hos de unge – men også den dag i dag hos også eldre.

– Mia

Kilder:
https://tise.com

www://estudie.no/transaksjonskostnader/

One thought on “Tise – en vellykket plattfortjeneste

  1. Hei Mia 🙂

    Veldig fint blogginnlegg. Det er litt kort, men det er forståelig at man ikke kan inkludere alt hver gang. Likevel skulle jeg ønske du hadde inkludert noen fler fagbegreper, som blant annet nettverkseffekter, og skrevet litt om dette i forhold til Tise.

    Ellers synes jeg dy har gjort en god jobb og svarer godt på oppgaven.

    Bra jobbet, stå på!!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *