Hva er ekkokammer og filterbobler?

Hva er ekkokammer og filterbobler?

Har du noen gang blitt overrasket over at det du interesserer deg for, kommer opp på funksjonen «utforsk» på Instagram? Vel, dette skjer fordi vi har personlige algoritmer som kalles for filterbobler. I appen Instagram karteller de hvilket innhold vi liker og som gir grunnlag til å presentere oss for eksempel nye profiler eller bilder. Algoritmene filtrerer rett og slett bort det vi ikke interesserer oss om, dette kanskje for å ikke gjøre oss lei. I dette blogginnlegget skal jeg snakke om akkurat dette, nemlig filterbobler og ekkokammer.

Bilde hentet fra https://www.stickydigital.io

Hva er filterbobler og Ekkokammer?

Jeg vil egentlig si at jeg allerede har forklart hva filterbobler er i første avsnitt av dette blogginnlegget. For å gå litt nærmere inn på hva akkurat dette er, kan filterbobler forklares som noe vi havner inn i fordi sosiale medier vil at vi skal se innhold som fanger oss. Dette ved at vi for eksempel trykker på «like» knappen på Instagram og klikker oss videre inn i appen. Dette gjør så vi bruker mer tid på selve appen hvor vi kun fokuserer på det vi selv interesserer oss for og snevrer inn informasjon om mye annet som kunne vært nyttig for oss å lære. For å unngå filterbobler, kan du for eksempel bruke privat nettleser på enheten din – da fanger ikke nettleseren din opp hva som skjer.

Ekkokammer oppstår på en litt anne måte. Dette er noe vi selv velger å utsette oss for. Vi mennesker, vi grupperer oss gjerne med mennesker som har samme interesser, verdier og meninger som en selv. Når disse meningene innad en gruppe blir repetert, blir de også forsterket. Om du for eksempel er inne på et forum hvor bare en side av en sak blir belyst sterke og mer positivt, er det stor sjanse for at du befinner deg inne i et ekkokammer. Tidligere lært i studiet, hvor vi lærte om Maslows behovspyramide finner vi forskjellige behov, et av disse behovene er bekreftelse. Vi har et så stort behov for bekreftelse, så ofte følger vi forskjellige SOME-kontoer som mener akkurat det samme, med dette bekrefter det tankegangen din og hva som er riktig.

The problem of living inside echo chambers
Bilde hentet fra https://theconversation.com/the-problem-of-living-inside-echo-chambers-110486

Konsekvenser av filterbobler og ekkokammer

Jeg vil si at det både er positive og negative sider ved filterbobler og ekkokammer. Jeg bruker Instagram veldig mye, dette bruker jeg også til trening for å finne nye gode økter som jeg kan prøve. I min «utforsk» funksjon får jeg stadig opp nye økter, dette syntes jeg er utrolig deilig da jeg slipper å måtte først søke opp profiler, for så å bla gjennom hele Instagram feeden deres. På den andre siden, tror jeg filterbobler og ekkokamre stenger veldig mye nyttig informasjon ute for meg, dette er informasjon jeg tror jeg kunne trengt. Både filterbobler og ekkokamre vil nok stå litt i veien for utviklingen i samfunnet, dette ved at man kun blir eksponert for det som bekrefter det man allerede vet, eller tror. Andre sine tanker og meninger er svært viktige, og disse er det viktig å bli eksponert for. Politikken mener jeg det spesielt det er viktig å tenke på, andre sitt politiske ståsted og meninger rundt forskjellige temaer. Når jeg for eksempel skal stemme til valg, er det viktig at jeg får høre om informasjon ut i fra hvordan andre tenker – og ikke kun meg selv.

– Mia

Kilder:

https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185588/topic:1:185591/resource:1:72573?filters=urn:filter:94dfe81f-9e11-45fc-ab5a-fba63784d48e

https://teknologiradet.no/project/demokrati-teknologi-og-ytringsfrihet/

One thought on “Hva er ekkokammer og filterbobler?

 1. Hei Mia 🙂

  Dette var et bra innlegg, der du svarer godt på oppgaven.
  Jeg liker oppbyggningen på innlegget og at du trekker inn personlige erfaringer og refleksjoner.

  Innlegget er litt kort, så du kunne kanskje gått dypere inn på en problemstilling når det kommer til temaet.
  Du kan også gjerne tenke på at tittelen på innlegget bør være spørrende eller informativ, slik at du trigger nysgjerrigheten hos publikum.

  Bra jobbet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *