Tise og FN´s bærekraftmål

Tise og FN´s bærekraftmål

Vi har kommet godt i gang med modul 2 i digital markedsføring. I denne modulen er det Cecilie Staude som har ledet oss, og skal lede oss videre. Modulen handler blant annet om sosial kommunikasjon i et bærekraftig perspektiv. Mange andre, og inkludert meg selv er utrolig interessert og nysgjerrig i bærekraft. Derfor syntes jeg denne delen av Digital markedsføring har vært utrolig spenne og lærerik. I dette innlegget skal jeg skrive om virksomheten vi har valgt å skrive om på eksamen, nemlig Tise. Jeg skal redegjøre hvilken grad bærekraft er integrert i Tise, og hvordan bransjen vil se ut i fremtiden.

Som skrevet over, er Tise virksomheten min gruppe og jeg har valgt å skrive om på eksamen. Vi valgte Tise fordi vi alle er aktive «brukere» av tjenesten, og bruker mye tid på denne ved kjøp og salg av produkter. Jeg har allerede skrevet om Tise i en av mine tidligere blogginnlegg, men velger uansett å forklare kort hva Tise driver med.

Tise — Bærekraft
Bilde hentet fra her

Tise ble grunnlaget i 2014 av de norske gründerne Erik Frøyland Rime og Axel Franck Næss. Deres forretningsidé var å utvikle en sosial tjeneste som gjorde kjøp og salg av brukte klær til noe morsomt og inspirerende å drive med. Dette klarte de, og i dag er det omtrent 1,2 millioner som bruker tjenesten Tise. Tise er i hovedsak en plattform hvor man kan selge «second hand» altså brukte varer som selges på nytt. Det er for det meste brukt tøy og møbler som ligger ute for salg. De opererer også med en egen nettbutikk, hvor man kan kjøpe bærekraftige produkter som f.eks. sminke eller gjenbrukbare munnbind.

FN´s bærekraftsmål og Tise

Bærekraftsmålene til FN består av 17 mål og 169 delmål. FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030″ (FN.NO). Men selv om FN har 17 mål, er det ikke alle som er relevante for Tise, de jeg fant relevante er: #10 Mindre ulikhet og #12 Ansvarlig forbruk og produksjon.

#10 Mindre ulikhet:

Mindre ulikhet handler om å redusere mellom de forskjellige landene, om å skape muligheter for fattige og bedre levekår for disse. I de aller fattigste landene, produseres det fast-fashion, dette er f.eks. butikker som H&M og her finner man utrolig dårlige levekår. Ved å handle fra disse kjedene, er man også ansvarlig i å støtte disse arbeidsvilkårene og økt klimautslipp. Tise er med på å gjøre dette problemet mer tydelig, dette ved å fremme gjenbruk som noe smart, kult og gjør brukerne av plattformen mer beviste på dette

#12 Ansvarlig forbruk:

Dette målet handler om å sikre bærekraftige forbruks – og produksjonsmønster. Innenfor dette målet inngår det to viktige begreper: Overforbruk og bærekraftig livsstil. 

Overbruk: Bærekraftig forbruk og bærekraftig produksjon, handler om å gjøre mer, men med et mindre forbruk. 

Bærekraftig livsstil: For å kunne sikre levekår som både er gode for nåværende og fremtidige generasjoner må hver forbruker gå inn i seg selv og endre livsstil. Man må tenke mer på miljøet, minske ressursbruken, miljøødeleggelsen og klimautslippene. Dette vil videre første til økonomisk vekst, begrense klimaendringer og øke livskvalitet til menneskene på jorda (Fn.no). Tise viser at de er med på å fremme dette målet ved at de kontinuerlig beviser at gjenbruk er lurt for miljøet, gjør gjenbruk til noe morsomt og som inspirerer.

Oppsummering

Vi kan med dette se at bærekraft er godt integrert i Tise. Ikke bare bidrar Tise til å gjøre bærekraftighet mer «kult» men de gir også brukerne sine økt kunnskap om hvordan tekstilproduksjonen er med på å belaste og skade miljøet vårt. Dette kan bidra til å endre vanene våre, at vi blir mer åpne for gjenbruk og slutter med bruk-og kast trenden.

– Mia

https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal

https://baerekraft.ungdomsbedrift.no/tise

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *