5 barrierer mot klimatiltak – hvilket av de er relevant for Tise?

5 barrierer mot klimatiltak – hvilket av de er relevant for Tise?

De siste årene har det blitt satt et høyere fokus på klima og miljø hos virksomheter og bedrifter. Dette har blitt tatt godt i mot og blitt lagt merke til. Likevel kan klimakommunikasjon være krevende for mange bedrifter. I dette blogginnlegget skal jeg legge til rette for hvilket av de 5 barrierene som er relevante for vår valgte virksomhet, Tise. Men først skal jeg skrive litt om hver av av psykologiske barrierene som Stoknes mener er grunnen til at vi handler som før.

Barriere 1: Opplevelse langt bort

– For de aller fleste av oss, inkludert meg selv kan klimasaken virke fjernt. Isfjellene som smelter er langt borte og det blir nærmest umulig for oss å se klimaendringene, annet en det vi får se via nettet eller TV. Flom, tørke, branner og andre klimaforstyrrelser skjer også ofte langt vekke, og dette kan man anta også er en grunn til opplevelsen av fjernhet.

Barriere 2: Lei av dommedagsvarsler

– Vi mennesker misliker tap, og dermed skygger vi unna beskjeder om klimakrisen som handler om kostnader, tap og oppofring. Vår hjelpeløshet vokser i mangel på praktiske løsninger, som resulterer at vi blir immune mot katastrofevarslene.

Barriere 3: Konflikt mellom hva vi vet og hva vi gjør

– Vi vil føle et ubehag når vi gjør noe vi vet ikke er riktig. Global oppvarming skjer når vi spiser biff, flyr fly og bruker fossilt brennstoff. Alt dette gjør vi, selv om vi vet at det fører til global oppvarming. Det vi velger å gjøre, er det som bestemmer våres holdninger ovenfor klima, ikke det vi allerede vet.

Barriere 4: Fornektelse

– Ved at vi fornekter ubehagelige fakta om global oppvarming, kan vi finne tilflukt fra frykt og skyld. Fornektelse baserer seg ikke på mangel av informasjon, men på selvforsvar.

Barriere 5: Vår identitet

– Vi filtrerer nyheter og inntrykk fra omverden og sosiale plattformer gjennom vår profesjonelle og kulturer identitet. Dermed ser vi etter informasjon som allerede bekrefter våre eksisterende verdier og skygger unna informasjon som utfordrer verdiene vi har.

Gjennom vår profesjonelle og kulturelle identitet filtrerer vi nyheter og inntrykk fra omverden og sosiale plattformer. Vi ser dermed etter informasjon som allerede bekrefter våre eksisterende verdier og skygger unna informasjon som utfordrer disse verdiene. Hvis ny innsikt krever at vi må forandre oss, skal det mye til for at vi tar det inn over oss. Vi opplever motstand når vi må endre på vår egen identitet.

– De fleste av oss opplever klimasaken som noe som er fjernt. Vi kan ikke se klimaendringene rundt oss, sier BI-forsker Per Espen Stoknes. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Bilde hentet fra her

Hvilke av disse psykologiske barrierene som er relevant for Tise, kan være så mangt. Jeg tror vi alle har kjent på de fleste punktene som er skrevet over. Gjennom et gjennomført kjøp/salg som forbruker gjør via appen, viser Tise at du som forbruker bidrar til et bedre klima både for en selv og for andre rundt om i verden. Dette er ikke bare med å bevisstgjøre, men er med på å øke motivasjonen da man føler man har gjort noe som utgjør en lite forskjell.

Kilder:

https://forskning.no/handelshoyskolen-bi-klima-partner/5-barrierer-mot-klimatiltak/453056

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *